Thema 8 -Mindful leven

‘Op het einde van je leven is het enige dat telt: hoe veel heb je lief gehad, hoe aandachtig heb je geleefd en hoe diep heb je kunnen loslaten?’ -Buddha

Mindfulnesstraining: een terugblik
De afgelopen periode hebben we intensief kennisgemaakt met mindfulness en hoe we mindfulness kunnen integreren in het leven. Onderstaande onderwerpen passeerden de revue:

  • De verschijningsvormen van de doe-modus, en de kwaliteiten daarvan. Daarnaast ook het herkennen van het hiaat daarin van niet-loslaten.
  • Het ontwikkelen van de zijn-modus. En de kans te schakelen van doen naar zijn wanneer dat helpend is.
  • Trainen van de aandachtfocus: vriendelijk, doelbewust en zonder oordeel.
  • Herkennen van denkpatronen.
  • Herstellen van de waarneming van het huidige moment via zintuiglijke waarneming.
  • Bewust worden van stress en emoties als waarschuwingssignalen om automatische reacties daarop te leren herkennen.
  • Creëren van keuzevrijheid en daarmee adequate reactiestrategieën, in plaats van meegaan in de eerste, niet helpende, impuls.
  • Leven vanuit de moed van compassie voor onszelf en anderen.

We hebben onderzocht hoe angst, stress, somberheid en uitputting de gevolgen zijn van hoe we met onszelf omgaan, met elkaar en onze wereld. We hebben ons verdiept in het effect van onze relatie met gebeurtenissen, en hoe de impact van die relatie zoveel groter is dan de gebeurtenis zelf. Daarin herkennen we de uitnodiging onze aandacht te richten op het hier en nu, om het gewenste leven niet uit te stellen, maar nu te leven; van moment tot moment. Bewust van het leven en al het goede dat er al is en niet enkel de focus op hoe we het verlangen. Alert op de uitdaging het leven niet voor ons uit te schuiven door eerst de prioriteiten en al het ‘moeten’ af te handelen. Die uitgestelde tevredenheid willen we naar voren halen in het enige moment dat we werkelijk bezitten: nu. De enige kans om blijdschap en de rust van tevredenheid te ervaren.

Mindfulness is geen psychotherapie, geen techniek om het verleden te begrijpen of afwijkend gedrag en denken in het heden te corrigeren. We zoeken de bestaande gewoontepatronen op om daarvan te leren. Moeilijkheden worden daarmee een herkenningspunt om onbewuste motieven te onderzoeken. En de aanwezige kansen te herkennen vanuit een heldere en vriendelijke aandacht.

Deze observatie creëert een inzicht waarmee langzaam negatieve drijfveren oplossen, als een schaduw die kracht verliest in het licht van bewustzijn. We laten ons niet langer leiden door uitputtend streven, piekeren, automatische negatieve gedachten of destructief gedrag. We worden aandachtig voor activiteiten die ons uitputten, en opmerkzaam voor de aspecten van het leven waar we juist energie van krijgen.
De positieve effecten die de wetenschap van mindfulness onderbouwt, komen niet in de buurt van de impact op het leven wanneer we het werkelijk ervaren. Mindfulness doorleven is de enige manier om het echt te leren begrijpen.

Mindful leven: een vangnet geweven vanuit intentie
De enige zekerheid in het leven is dat we naast hoogtepunten, ook dieptepunten zullen kennen. Mindfulness voorkomt of geneest niet iedere tegenslag. Mindfulness vergroot wel onze veerkracht, onze draagkracht ermee om te gaan. Zo weven we vanuit vertrouwen op de werking van mindfulness een vangnet voor lastige periodes. Het ondersteunt wanneer het even niet loopt zoals gewenst. En ook wanneer het leven ons toelacht, zorgt mindfulness ervoor dat die blijdschap ons niet ongemerkt passeert.

Jouw intentie voor een mindful leven
Blijf realistisch in je voornemen om mindful te leven: jouw leven in aandacht. Er zullen momenten zijn dat de beoefening op de achtergrond raakt, of helemaal stilvalt. Herkennen is de kans opnieuw te beginnen. Het gemaakte mindfulplan kunnen we flexibel inzetten, naar gelang de behoefte die op dat moment actueel is.

Meditatie betekent in de oorspronkelijke taal van het Pali ‘verbouwen’ of ‘kweken’. Afhankelijk van het seizoen, de levensfase, is er meer of minder nodig om tot bloei te kunnen komen. Vanuit deze organische benadering van een mindful leven kunnen we verder blijven groeien. En uit de dominantie van de uitgestelde tevredenheid te stappen, recht in de schoonheid vanuit onze natuur van dit moment.

Mindfulness: al is het maar 1 minuut
Help jezelf de positieve mindfulness ontdekkingen van de afgelopen periode herinneren. Dit vormt de basis voor jouw motivatie wanneer de beoefening even uit de focus van alle dag is geraakt.

Een mooie afsluiting van deze training is de opgedane inzichten te koppelen aan jouw intenties voor een mindful leven: jouw motivatie voor de toekomst om te blijven leven in het heden.

Voornemens mindful leven
Door het instellen van intenties kunnen we de mindfulness beoefening in ons leven verankeren. Ter ondersteuningen hebben we de afgelopen weken kennis gemaakt met diverse oefeningen. Daarbij is het goed te realiseren dat de ware mindfulness beoefening schuilt in het opmerken van de routine van het dagelijks leven en de uitnodiging juist daarbij aandachtig aanwezig te blijven.

Een mindful begin van de dag

Even doelbewust ademen voor het uit bed stappen, contact maken met het lichaam en de opmerkbare fysieke sensaties. Onderzoeken van de aanwezige stemming en mentale gebeurtenissen. Inzage in welke kernwaarde daar bijpast, om die vervolgens als intentie mee te nemen in de rest van de dag.

Vaste ankermomenten
Focus op het hier en nu herstellen door op vaste momenten een korte ademruimte te nemen. Om zo gedurende de dag vanuit wijsheid en compassie te blijven reageren op gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

Leven met zelfcompassie
Blijf verlies, vrees, vermoeidheid, schuldgevoel, verdriet of andere lastige situaties ontvangen met liefdevolle vriendelijkheid. En emoties aarden in het contact met het lichaam, om niet te vervallen in de negatieve spiraal van verdringen of verdrinken van dat wat we niet-willen.

Aandachtig leven: de beginnersgeest
Plan gedurende de dag momenten voor mindful bewegen en handelen. Altijd nieuwsgierig vanuit de beginnersgeest. Vriendelijk voor de ervaring van het moment, zonder oordeel over hoe het zich aan jou ontvouwt, of de wil het te veranderen.

Mindfulness meditaties
Kies de mindfulness meditaties die bij je passen. Een voorkeursoefening is prima. Een ‘lastige’ oefening is interessant. Dit kunnen we beschouwen als een uitnodiging om te onderzoeken of deze wellicht de ingang is tot diepere rust of inzicht.

Herpakken van opnieuw beginnen: het stressschema
Zit het mee in het leven en gaat alles goed, dat kan het idee ontstaan dat meditatie niet noodzakelijk is. Zit het tegen en gaat het niet goed, dan ontbreekt de zin om te oefenen. Mindfulness is niet een tijdelijke cursus. Het is een levensstijl waarmee we het basisniveau van levensplezier fundamenteel verhogen. De inzichten en voordelen behouden we door het structureel beoefenen van aandachtig aanwezig zijn. Vanuit consequente beoefening wordt dat op termijn tot een dankbaar gewoontepatroon verheven. En zijn we het even kwijt: gewoon opnieuw beginnen. Het stressschema, kan daarbij een ondersteuning bieden.

Mindfulplan: bewuste intenties
Jouw terugkerende en flexibel inzetbare mindfulplan.
Ook de bijlage –Mindfulness in het dagelijks leven kan ondersteunen om eens in de zoveel tijd de intentie voor een aandachtig leven opnieuw in te stellen.

De ware beoefening
Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness in het westen, leert ons dat het trainen van mindfulness niet stopt bij het beëindigen van een meditatie. De ware beoefening schuilt in het ervaren van het leven door bewustzijn van het huidige moment. De vriendelijke blik van open gewaarzijn. Via een mindful leven wordt het hele bestaan een meditatieve ontdekkingstocht.
Altijd vanuit het basis principe van -niet weten-. Ieder moment is uniek, niemand weet hoe we het volgende moment zullen ervaren via onze zintuiglijke waarneming.

Niet-weten
Wat weten we nu eigenlijk echt?
De slimste mens heeft een IQ van ±225. Terwijl onderzoekers hebben berekend dat de natuur een IQ van 1000 heeft.

Herinner jezelf op je levenspad: mindfulness gaat over niet-weten. Om altijd vanuit de beginnersgeest te kunnen kijken naar wat de ervaring van dit moment is. Want ieder moment heeft zijn eigen schoonheid waaruit we onze blijdschap kunnen putten.

Reflectie: mindfulness in het dagelijks leven
Bewustzijn van wat mindfulness voor jou betekent, ondersteunt de verdieping die jouw leven meerwaarde geeft. Wat is voor jou:

  • De belangrijkste steun van mindfulness?
  • Het voordeel van mindfulness?
  • Het grootste inzicht via mindfulness?

Moge jij liefdevol leven – moge jij gezond zijn – moge jij vrij zijn – moge jij veilig zijn – moge jij beschermd zijn – moge jij wijs zijn – moge jij dankbaar zijn
Moge jij aandachtig zijn

Gepubliceerd door LeeuwPraktijk

De VerwonderMethode