De wetenschap van zelfcompassie

Compassie is de capaciteit van het gewaar worden van het lijden van een ander of onszelf

Compassie voor een ander ervaren, bestaat niet zonder het vermogen ook zelfcompassie in ons eigen leven toe te voegen. Zelfcompassie bestaat uit drie componenten:

  1. Zelfvriendelijkheid
  2. Gedeelde menselijkheid
  3. Mindfulness

Omdat er inmiddels veel onderzoek is gedaan naar (zelf)compassie, zijn er veel inzichten en bewijzen waarom het ons bestaand verrijkt. Goed om ter motivatie en ondersteuning een aantal voordelen op een rij te zetten.

Zelfvriendelijkheid toevoegen
Het toevoegen van warm begrip op moment van lijden.Door acceptatie van onszelf of de situatie zoals het zich op dat moment aandient.  Ontvangen zonder zelfkritiek of de wens het anders te willen.

Gedeelde menselijkheid
Zelfkritiek is een vast onderdeel van onze gedachtestromen. Het is een overtuiging op dna niveau voortkomend uit ons overlevingsinstinct. Bijkomend effect is dat het ons vervreemd van het algemene besef dat het leven bij tijden een uitdaging is. Persoonlijk falen is onderdeel van mens zijn, alleen verliezen we dat uit het oog vanuit perfectionistische idealen. Negatieve overtuigingen leiden tot een tunnelvisie waarin we ons geïsoleerd voelen. We voelen ons geïsoleerd in onze imperfecties. Aandacht voor ‘gedeelde menselijkheid’ in het lijden, doet ons minder verloren voelen. We kunnen zo steun ervaren in de medemenselijkheid van lijden.

Mindfulness
Die oordeelloze ontvangende mindset van waaruit gedachten en gevoelens worden geobserveerd zoals ze zijn, in het moment, zonder interpretaties of onderdrukking. Als alternatief op de onbewuste automatische piloot en de bijbehorende probleemoplossende gedachtepatronen die ons lijden vergoten. Mindfulness biedt verzachting vanuit de mentale verruiming. Overzicht en helderheid groeien met de toename van bewuste aandacht voor lastige gevoelens en emoties.

Er is sprake van een versterkende wisselwerking tussen zelfcompassie en mindfulness. Daar waar mindfulness zelfcompassie sterkt, is het ook compassie wat de liefdevolle acceptatie van mindfulness verdiept.

Zelfcompassie biedt tegenwicht aan zelfmedelijden
Zelfmedelijden overtuigd ons van ‘het verhaal’ dat we onszelf vertellen, de identificatie met gebeurtenissen in het verleden waarvan we denken ‘het te zijn’. We missen daarbij de kans los te komen van wat was, en te herkennen wat er nu wel is, hier in het dagelijks leven.

Wat zijn de voordelen van zelfcompassie?
Zelfcompassie vraagt aandacht voor onze zwakten. Het daagt ons uit naast onze krachten, vriendelijk te leven met het gehele bestaan, dus inclusief onze zwaktes. Dit sterkt ons in meerdere opzichten.
Vanuit zelfcompassie worden stabiele zelfwaarden ontwikkeld. Welke leiden tot een gezond functioneren.
 
Het creëert meer welzijn

  • Het verlaagt (de impact van) zelfkritiek en piekeren en daarmee de negatieve invloed van (faal)angst, somberheid en andere vervelende gevoelens.
  • Het zorgt voor een toename van emotionele intelligentie.
  • Ons gevaarsysteem (verantwoordelijk voor onzekerheid, hulpeloosheid, afhankelijkheid, onveiligheid), wordt minder snel geactiveerd en kan sneller terugkeren naar het kalmeringssysteem. Dit is essentieel van een (fysiek en mentaal) gezond leven.
  • We verhogen onze veerkracht en capaciteit tegenslagen in het leven gedegen op te vangen.
  • Positieve gevoelens nemen toe, zoals tevredenheid, blijdschap, optimisme, nieuwsgierigheid.
  • Ook zien we een hogere mate van vervulling van onze psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie, verbondenheid.
  • We ervaren meer zelfverantwoording.

Betere motivatie en gezondheid
Onderzoeken wijzen uit dat ook grote voordelen terug te vinden zijn op het gebied van motivatie en gezondheid.

  • Persoonlijk initiatieven nemen toe, vanuit het verlangen het persoonlijke potentieel te benutten.
  • Verlangen naar externe status, nastreven van schoonheidsidealen en andere prestatie standaarden gekoppeld aan het zelf hollen ons uit. Met de beoefening van zelfcompassie raken we minder gehecht aan deze irrationele doelen, uiterlijkheden en publieke bewustheid. In plaats daarvan gaan we meer belang hechten aan doelen op basis van intrinsieke motivatie en persoonlijke ontwikkeling.
  • We zien een toename van realisatie van doelen die bijvoorbeeld onze gezondheid versterken. Bij een terugval is niet ‘alles verloren’, maar wordt de kans gezien opnieuw te beginnen.

Betere persoonlijke (interne en externe) verbondenheid
Met de toepassing van (zelf)compassie ervaren we een toename van:

  • Vergevingsgezindheid en relationele tevredenheid.
  • Acceptatie en tolerantie.
  • Authenticiteit en veilige hechting.

Bron: Kirsten Neff

Gepubliceerd door LeeuwPraktijk

De VerwonderMethode